U bevindt zich hier: Startpagina » Column Lex Hakker

Column Lex Hakker

Lex' Column juni 2022

Songteksten en songtitels: verhulling en onthulling...

Hoewel we allemaal in meer of mindere mate met taal kunnen omgaan, is taal verre van een gemakkelijk verschijnsel. Taal kan onthullen of verhullen. Taal kan ons iets leren of ons iets op de mouw spelden. In songteksten wordt van beide mogelijkheden regelmatig gebruik gemaakt. Het leek mij nou leuk om in deze column een paar voorbeelden van 'verhulling' te analyseren. Ik heb voor populaire Engelstalige titels gekozen, waarvan het vrij zeker is dat titel en teksten iets anders inhouden dan dat zij suggereren.

Hotel California – The Eagles

Deze gigantische hit van The Eagles gaat niet over een LSD-trip of een bordeel en is geen neerslag van een nachtmerrie of horror-film. Volgens Joe Walsh, gitarist van The Eagles gaat het over het gegeven dat in het hippie-tijdperk (eind 1960-begin 1970) vele jongeren en kunstenaars naar Californië wilden, om deel uit te maken van allerlei kunststromingen die daar plaatsvonden en de verworven vrijheden aldaar wilden proeven. Velen gingen echter net zo snel als ze kwamen... Californië leek wel een doorgangshuis met korte verblijven, vandaar de vergelijking met een hotel.

Refrein:
Welcome to the Hotel California
Such al lovely place
Such a lovely face
Plenty of room at Hotel California
Any time of year
You can find it here
https://genius.com/Eagles-hotel-california-lyrics

_________________________

Every Breath You Take – Sting

Deze song hoor je veel op bruiloften. Beetje raar eigenlijk, want zo liefdevol is de tekst helemaal niet. Het is eigenlijk een stalk song. Iemand die z'n ex allerlei enge beloftes doet als zij hem zou verlaten. Het is in de tekst duidelijk een opsomming van acties die stalkers plegen te ondernemen in voornoemd geval:

Every breath you take
Every move you make
Every bond you break
Every step you take
I'll be watching you

In de bridge (het contrasterende middendeel), wordt gelukkig toch ook nog even in de psyche van de stalker gekeken om een en ander een soort van te rechtvaardigen...
https://www.azlyrics.com/lyrics/police/everybreathyoutake.html_________________________

Your Love Still Brings Me To My Knees – Marcia Hines

Als je de tekst globaal leest zou je denken dat het een liefdes-song is, maar dit kan niet anders dan een reli-song zijn. De beelden die de zinnen oproepen zijn, naar mijn mening, wel erg religieus. Dit zing je niet zo over een geliefde, dit gaat net ietsje verder, dit is devotie. Dit zing je over of voor iemand als Jezus (en daar is op zich niets mis mee, natuurlijk).

Your love still brings me to my knees,
From day to day you fill my needs.
The dream that burns within my heart will never die. No no.
I bless the day you came along.
You turned my life into a song.
There is no greater love and there will never be...
You're the only one.
Your love still brings me to my knees (Every night & every day)
From day to day you fill my needs.
Your love still brings me to my knees
Your love is killing me.
https://www.flashlyrics.com/lyrics/marcia-hines/your-love-still-brings-me-to-my-knees-16

_________________________

Fall on Me – Andreas en Matteo Bocelli

Ook een song met reli-inslag is het prachtige Fall on Me, te horen tijdens de aftiteling van de film The Nutcracker and the Four Realms.

De tekst beschrijft de wens naar een religieuze eenwording met Jezus, terwijl de film over een jong meisje gaat, genaamd Clara, die van haar peetvader op kerstavond een pop in de vorm van een notenkraker krijgt. Als het meisje later op de avond klokslag twaalf uur gaat kijken naar de pop, komt ze terecht in een magische wereld waarin een oorlog woedt tussen peperkoeksoldaten en een leger muizen... tja...

Fall on me
With open arms
Fall on me
From where you are
Fall on me
With all your light
With all your light
With all your light

Ook deze woorden gebruik je niet voor een een-op-een-relatie met een mens. Deze beschrijvingen gaan dieper.
https://www.songteksten.nl/songteksten/997394/andrea-bocelli/fall-on-me.htm

_________________________

You Can't Stop the Girl – Bebe Rexha

Een krachtige song, die onderdeel is van de soundtrack van de Disney-film uit 2019 Maleficent: Mistress of Evil.
De film gaat over een complex onderzoek naar familiebanden door de vrouwelijke hoofdpersoon. De woorden van de song zijn een onmiskenbaar pleidooi voor de kracht van de vrouw. Een paar schijnbaar eenvoudige, maar goed geformuleerde zinnen, vormen een niet mis te verstane aanklacht tegen de onderdrukking en onderschatting van de vrouw:

They tryna take our voices
They tryna make our choices
So we scream loud, loud, loud
And, oh, I know you feel the lightnin'
And it's so excitin'
So, here we come
https://www.lyrics.com/lyric/36550240/Bebe+Rexha/You+Can%27t+Stop+The+Gi_________________________

Blackbird – The Beatles

Je zou kunnen denken dat dit bekende lied over een merel gaat, maar niets is minder waard. De tekst gaat over een donkere vrouw die moed wordt toegezongen ten tijde van de rassenstrijd in de jaren 60 in de zuidelijke staten van Amerika:

Blackbird singing in the dead of night
Take these broken wings and learn to fly
All your life

You were only waiting for this moment to arise
https://genius.com/The-beatles-blackbird-lyrics

_________________________

Tot zover een korte opsomming met voorbeelden van 'verhulling' door songtitels en songteksten. Er zijn er vast nog veel meer.

Nu nog even snel afsluiten met songteksten die in hun oorspronkelijke context zeker niet betekenen waar ze later voor gebruikt zouden worden. Bijvoorbeeld de keuze van True Colors, de eeuwige hit van Cindy Lauper, als muziek bij een wasmiddel-commercial. Of 21st Century Schizoid Man van King Crimson voor een hyper-hedendaags ogende commercial van Paco Rabanne die ons de coole, moderne man in de 21e eeuw laat zien. Terwijl de originele tekst over een nogal gestoorde man in een nogal gestoorde tijd gaat. Ook heeft Door de wind van Stef Bos, gebruikt ter ondersteuning van het 75-jarig jubileum van de ANWB, helemaal niets te maken met mobiliteit...

Maar ja, dit zijn vast dezelfde mensen die Je mond gelooft z'n ogen niet! voor een jam bedenken... of Haal meer uit je haar! voor een shampoo/conditioner...

©Lex Hakker, juni 2022

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren en sneller te laten werken. Meer info