Info nieuwe popkoorleden
Info nieuwe popkoorleden
Algemene Informatiebrief Nieuwe Popkoorleden
VocalVizi-methode
Een Charles Vermeer-popkoor werkt met de VocalVizi-methode: de koorleden studeren thuis hun stem (partij) in met behulp van voorgezongen mp3-bestanden. Op de repetitie worden alle stemmen onder leiding van de dirigent en met begeleiding van professioneel gemaakte begeleidings-mp3's ingestudeerd tot een volwaardig klinkend eindresultaat.
Het repertoire bestaat uit popsongs van de jaren '60 tot heden.
De algehele leiding van een popkoor is in handen van het Charles Vermeer ZangInstituut (CVZI).
Er wordt geen bestuur samengesteld. Wel kan er incidenteel van de leden gevraagd worden om in (tijdelijke) commissies plaats te nemen, bijvoorbeeld in een kleding-/choreo- of activiteitencommissie of in een ontvangstcommissie voor nieuwe leden.
Er kan aan de koorleden een lijstje voorgelegd worden, waaruit nieuw in te studeren songs kunnen worden gekozen. Inspraak in nummers is mogelijk, maar we zijn gebonden aan de beschikbare VocalVizi- arrangementen. De dirigent heeft hierin echter altijd het laatste woord.
Incidenteel kunnen er workshops worden ingelast, waarin onderwerpen als stemgebruik en presentatie aan de orde komen.
Wat wordt er van mij verwacht in een popkoor?
Iedereen die in een koor wil zingen, is welkom. Er wordt niet aan stemtesten gedaan en er wordt geen notenschrift gebruikt.
Maar let wel: deelnemen aan een popkoor doe je in je vrije tijd, vrijwillig, maar het is niet vrijblijvend. Je hebt niet alleen een zekere verantwoordelijkheid naar jezelf, maar ook naar de andere koorleden en naar de dirigent. Hiermee wordt bedoeld dat je je stempartij serieus thuis studeert, zodat het eindresultaat snel optimaal zal klinken door de inzet van alle koorleden.
Hoe kies ik mijn stem?
De songs van het popkoor waarvoor je je inschrijft staan op een website. Met de login en het wachtwoord heb je toegang tot de 'ledenpagina' waar alle mp3's van de songs plus de teksten op staan. Elke mp3 bevat een afzonderlijke stem van het gehele arrangement. Er is ook altijd een mp3 met het volledige arrangement, dus met alle stemmen.
Je kunt de mp3's op de website van het betreffende koor (klik op ledenpagina) beluisteren.
Je beluistert eerst alle stemmen en probeert de melodie mee te zingen. Je dient daarbij vooral op de hoogste en de laagste tonen te letten. Die bepalen vaak de stemomvang. Als je een bepaalde stem makkelijk mee kunt zingen, zonder de stem te forceren, dan is dat een goede indicatie voor de te kiezen partij.
Login en wachtwoord
Om toegang te krijgen tot de liedjes op de sites van de popkoren is er een login en een wachtwoord nodig. Je kunt dan inloggen op de Ledenpagina. Je ontvangt de inloginformatie als je je officieel ingeschreven hebt op www.cvzi.nl.
Een uitzondering wordt gemaakt bij de zogeheten 'Zin-In-Zang'-acties, een korte periode waarin gratis meegezongen kan worden tijdens een repetitie van een koor, dan worden login en wachtwoord verstrekt na de tweede repetitie. Houdt de wachtwoordgegevens prive.
Hoe studeer ik mijn stem/partij?
Je beluistert de mp3's op de site door met de linkermuisknop op de titel van de mp3 te drukken. Je media player opent zich en speelt de mp3 af.
Luister eerst naar de complete versie, dat is hoe het straks allemaal gaat klinken.
Kies dan zelf een van de stemmen (zie boven)! Print de tekst uit en maak aantekeningen. Onthoud welke stem je bij welk liedje hebt gekozen. Schrijf je gekozen stem op het tekstvel. Markeer de tekst die jij moet zingen met een kleur. Je kunt ook 'hulptekens' op de tekst aanbrengen als geheugensteuntje voor het verloop van de melodie: gebruik bijvoorbeeld pijltjes om aan te geven of je naar boven of naar beneden moet. Streepjes en puntjes als je de tonen lang of kort moet zingen.
Luister de gekozen stem eerst 4 à 5 keer af voor je gaat meezingen!
Zo voorkom je dat je de partij gaat invullen: je denkt dat je het goed zingt maar je verzint misschien een deel zelf of je houdt je aan de bekende leadpartij (melodie)!
Je zit overigens niet vast aan de gekozen stem: je kunt later altijd nog switchen!
Als je je gekozen stem een flink aantal keer beluisterd en meegezongen hebt, kun je testen of je 'm beheerst door een andere partij af te spelen en je eigen stem mee te zingen. Ook is het een goede test als je je eigen stem zonder begeleiding goed, zonder moeite en volledig kan zingen. De derde fase is je eigen stem op de juiste wijze tijdens de repetitie in de stemgroep van het koor in te passen.
Als je snel van de wijs te brengen bent, luister dan eerst goed naar de anderen, ga middenin een groep staan en zoek iemand waar je steun aan hebt. Ga niet op de grens staan bij een andere partij.
Hoe houd ik mijn partij bij?
Het zal duidelijk zijn dat je niet het gehele repertoire van je koor kunt onthouden. Er kunnen altijd stemmen 'vervagen'. Toch volgen hier een paar tips om de stemmen niet weg te laten zakken:
zet van alle songs je eigen partij op een cd/mp3-speler en zing, wanneer maar mogelijk, deze mee
herhaal vooral de songs die op een repetitie aan de orde komen of die gezongen gaan worden bij een optreden.
Online of cd's
Je kunt de mp3's beluisteren op de sites. Je kunt de partijen dus ook van de sites studeren. Kijk hieronder bij 'cd's branden', als je van deze mp3's voor eigen gebruik (studie) een cd wilt branden.
Lukt het niet om de mp3's te beluisteren en/of te branden, vraag dan in eerste instantie hulp aan een mede-koorlid. Lukt het daarna nog niet, dan krijg je van het Charles Vermeer ZangInstituut op verzoek een cd met alle partijen en losse teksten.
Hoe brand ik een CD vanaf de ledenpagina (Windows)
-> zet de cursor op een titel
-> klik met de rechtermuisknop op de titel
-> er verschijnt een menu
-> klik op 'Save target as...' ('Sla doel op als...')
-> sla het bestand op een makkelijke locatie op (bijv. 'Bureaublad')
-> je kunt nu de mp3's vanaf je pc/laptop/tablet beluisteren of er met de daarvoor geschikte software een cd van branden.
Hoe brand ik een CD vanaf de ledenpagina (Apple/Mac)
-> op de ledenpagina met de linkermuisknop het tekstbestand of mp 3 aanklikken, is meteen beluisteren en lezen op de computer zelf.
Opslaan op de Apple-computer:
-> klik op tekst of mp3 met rechtermuisknop
-> kies voor 'Download Gekoppeld Bestand als' (in het venster dat verschijnt kan je de naam eventueel aanpassen)
-> opslaan/bewaar op bureaublad of in gewenste map
CD branden en/of opslaan in iTunes om te synchroniseren met iPad/iPhone/iPad
-> open iTunes
-> maak nieuwe afspeellijst en geef deze een gewenste titel
-> sleep van bureaublad/ander gekozen mapje de mp3 s in deze afspeellijst
Voor synchroniseren met iPad etc., deze aansluiten op computer en de bestanden aanvinken die gesynchroniseerd moeten worden.
Bij branden in de afspeellijst:
-> klik links op 'ARCHIEF' en kies voor 'BRAND AFSPEELLIJST OP SCHIJF' -> bevestig en schuif lege CD in de brander.
Hoe de repetitie is opgebouwd
Behalve in de schoolvakanties en op feestdagen, zijn er wekelijks repetities (kijk voor de vakanties op www.charlesvermeer.nl).
Er worden regelmatig nieuwe songs ingestudeerd. Iedereen bereidt zich thuis of onderweg met behulp van het oefenmateriaal voor op de repetities.
Als je om welke reden dan ook niet op een repetitie aanwezig kunt zijn, hoef je je in principe niet af te melden.
Een repetitieavond kan bijvoorbeeld als volgt ingedeeld zijn: het koor zingt 10/15 minuten in (stemoefeningen e.d.). Daarna kan er een song uit het repertoire gekozen worden om er als koor weer even 'in te komen'.
Oud repertoire kan herhaald worden en de nieuwe songs worden in eerste instantie per stemgroep gestudeerd. Onder leiding van de dirigent wordt elke stempartij apart met de begeleidingstrack doorgenomen en waar nodig van aanwijzingen voor de koorleden voorzien. Tegelijkertijd stellen de andere zangers zich per stemgroep in een cirkel op en zingen hun partij mee.
Na een uur is er een pauze van ca. 15 minuten om bijvoorbeeld een drankje te nemen of om gezellig bij te praten.
De avond kan worden afgesloten met een lekkere uitswinger uit het beschikbare repertoire.
Koorinstelling
Hoewel een CVZI-popkoor niet de organisatie en opzet heeft van een traditioneel ('klassiek') koor, is het wel de bedoeling dat er met dezelfde instelling en motivatie gerepeteerd wordt, de zg.'koordiscipline'. Dat wil zeggen dat er geconcentreerd gewerkt wordt, dat iedereen zijn partij al behoorlijk kent en dat het tussen de nummers door niet al te rumoerig is. De dirigent heeft het laatste woord als het gaat om muzikale en organisatorische aangelegenheden.
Contact met het Charles Vermeer ZangInstituut (CVZI)
Informatie kan worden ingewonnen bij het CVZI- team (info@charlesvermeer.nl) en Wen van der Torre (010- 4422599 (administratie@charlesvermeer.nl)
Zij zorgen voor de lesgeld-administratie, het huren van de locatie en de levering van het oefenmateriaal.